MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Kibice w Hali Stulecia ponieśli Śląsk do brązowego medalu! Znajdźcie się na zdjęciach

NOWE
Kibice w Hali Stulecia ponieśli Śląsk do brązowego medalu! Znajdźcie się na zdjęciach

Archiwum Państwowe w Lublinie – Dzień Otwarty!

Archiwum Państwowe w Lublinie – Dzień Otwarty!

Polecamy

Lewandowski dołącza do Putellas i Pusha T. Polak gwiazdą kampanii Zalando

Lewandowski dołącza do Putellas i Pusha T. Polak gwiazdą kampanii Zalando

Zmarł Jan Szurmiej wieloletni dyrektor artystyczny Teatru Polskiego we Wrocławiu

Zmarł Jan Szurmiej wieloletni dyrektor artystyczny Teatru Polskiego we Wrocławiu

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies

Nowy sezon w Pokemon GO już jest! Zobacz, co jakie atrakcje wprowadza Shared Skies