Orzeźwiający kompot z rabarbaru do obiadu. Wypróbuj łatwy przepis na aromatyczny napój. Znika do ostatniej kropli

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kompot z rabarbaru można połączyć z innymi sezonowymi owocami np.: truskawkami i czerwonymi porzeczkami.
Domowy kompot z rabarbaru można połączyć z innymi sezonowymi owocami np.: truskawkami i czerwonymi porzeczkami. 123rf.com/kostrez/zdjęcie ilustracyjne
Domowy kompot z rabarbaru to smak dzieciństwa. Najczęściej napój przygotowuje się późną wiosną, gdy rabarbar jest najsmaczniejszy. Nasze mamy i babcie łączyły rabarbar z innymi sezonowymi owocami, aby zrównoważyć jego rześki, kwaśny smak. Podpowiadamy przepis na tradycyjny kompot z rabarbaru na cieplejsze dni.

W skrócie

Tradycyjny kompot z rabarbaru gotuje się z jabłkami lub truskawkami. Gdy owoce będą średnio twarde warto wyłączyć ogień i pozostawić napój do naciągnięcia. Wtedy można dosłodzić kompot cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym, miodem lub syropem klonowym. Ostudzony kompot można doprawić listkami mięty, rozmarynu lub połączyć ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Kompot z rabarbaru – przepis na domowy napój

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 1 l wody,
  • 50 g cukru białego.

Do smaku:

  • 10 g cukru waniliowego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 3 goździki.

Jak się robi kompot z rabarbaru?

Przygotowanie:

  1. Łodygi rabarbaru trzeba dokładnie umyć i pokroić na 3-cm kawałki.
  2. Potem rabarbar należy włożyć do garnka zasypać cukrem, cukrem waniliowym i dokładnie wymieszać.
  3. Następnie składniki należy zalać 500 ml wody, dodać laskę cynamonu, goździki i zagotować.
  4. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i gotowania kompotu przez około 20 minut.
  5. Kompot z rabarbaru należy odstawić do wystudzenia.
  6. Do tak powstałego kompotu należy dolać resztę przegotowanej wody.
  7. Kompot z rabarbaru można przecedzić przez sitko, aby usunąć resztki ugotowanych łodyg.
  8. Kompot z rabarbaru jest gotowy do picia na ciepło i na zimno.

Zobacz także przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem:

Owoce pasujące do kompotu z rabarbaru

W lecie doskonałym napojem, który ugasi pragnienie, będzie kompot z wiśni i rabarbaru. Kwaśny smak wiśni współgra ze smakiem rabarbaru. Gotując ten rodzaj kompotu, możecie wzmocnić smak obu owoców, dodając do niego gwiazdkę anyżu lub dwie kulki jałowca. Korzenny aromat przypraw będzie pasował do zapachu rabarbaru, który bliski jest agrestowi.

Kolejnym pomysłem na letnie orzeźwienie jest ugotowanie kompotu z rabarbaru i śliwek. W lipcu dostępne są pierwsze renklody, które można zestawić z rześkim rabarbarem. Do takiego napoju można dodać kilka ziaren kardamonu.

Wypróbuj także przepis na pyszne muffiny z rabarbarem albo kompot z truskawek do obiadu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Orzeźwiający kompot z rabarbaru do obiadu. Wypróbuj łatwy przepis na aromatyczny napój. Znika do ostatniej kropli - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na siechnice.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie