MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem,...
fot. StephanieFrey/Getty Images

Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek

Kiszony czosnek

Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz odkażające. Zawarta w czosnku allicyna działa grzybobójczo, szczególnie na grzyby z rodzaju Candida. Dodatkowo warzywo jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i związków siarkowych.

Kiszony czosnek sprawdzi się zatem w przypadku bólu gardła, grzybicy jamy ustnej, przeziębieniu, a także zaburzeniach trawienia. Warto pamiętać, że kiszony czosnek ma znacznie ostrzejszy smak niż świeże warzywo, dlatego warto dodać go do sałatki lub pasty kanapkowej. Jak przygotować kiszony czosnek?

Składniki:

• 5 główek młodego czosnku,
• kawałek korzenia chrzanu,
• pół łyżeczki ziaren pieprzu,
• pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
• 4 liście laurowe,
• 1 łodyga kopru,
• kilka ziaren gorczycy,
• 700 ml wody,
• 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików o pojemności 250 ml należy włożyć przyprawy i obrane ząbki czosnku. Wodę trzeba zagotować z solą, a następnie wlać do słoików i szczelnie zakręcić. Kiszony czosnek nadaje się do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiąga po upływie 2-3 miesięcy.

Zobacz również

PGE Spójnia w półfinale PLK! Czekają nas derby z Kingiem Szczecin

PGE Spójnia w półfinale PLK! Czekają nas derby z Kingiem Szczecin

Aż 169 prezentacji w ramach 41. edycji DRUZBACKI. Dla kogo nagrody?

Aż 169 prezentacji w ramach 41. edycji DRUZBACKI. Dla kogo nagrody?

Polecamy

Lekki jak chmurka chleb tostowy. Zrobisz go bez większego doświadczenia

Lekki jak chmurka chleb tostowy. Zrobisz go bez większego doświadczenia

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze

Włosy jak od fryzjera dzięki produktom, które masz w kuchni. Efekt "wow" za grosze