(© Wikipedia)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Na Wigilię obowiązkowo powinien być czysty czerwony barszcz. Ale nie wszędzie. W północnych rejonach Mazowsza podawano barszcz zabielany z tłuczonymi ziemniakami.

Dziś te wigilijne rygory znacznie się rozluźniły, teraz np. rolę wigilijnej zupy spełniają krem pieczarkowy ze śmietaną albo właśnie barszcz zabielany z ziemniaczanym puree. To wyraża też nasz stosunek do tradycji, która sięga czasów głębokich postów.

Barszcz zabielany
Składniki:
1,5 kg czerwonych buraków
2 litry wywaru z jarzyn
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
6 ziaren angielskiego ziela
8 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
szczypta majeranku
pieprz i sól do smaku
3/4 szklanki śmietany
22-procentowej

Przygotowanie: Obrane buraki pokrojone na kawałki zalać wywarem, dodać przyprawy (liście laurowe, czosnek, angielskie ziele, pieprz ziarnisty, majeranek) i gotować przez 30 minut. Dodać ocet i gotować jeszcze kwadrans. Odstawić barszcz na dwie godziny, by nabrał koloru, po czym dodać dobrą śmietanę i dokładnie rozmieszać.
Wcześniej utłuc ziemniaki i na talerzach uformować z nich kopczyki, posypać koperkiem i skwarkami. Wlać delikatnie barszcz.

Więcej świątecznych przepisów w serwisie www.swieta24.pl

Wiadomości

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!