Dziś te wigilijne rygory znacznie się rozluźniły, teraz np. rolę wigilijnej zupy spełniają krem pieczarkowy ze śmietaną albo właśnie barszcz zabielany z ziemniaczanym puree. To wyraża też nasz stosunek do tradycji, która sięga czasów głębokich postów.
Barszcz zabielany
Składniki:
1,5 kg czerwonych buraków
2 litry wywaru z jarzyn
4 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
6 ziaren angielskiego ziela
8 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
szczypta majeranku
pieprz i sól do smaku
3/4 szklanki śmietany
22-procentowej
Przygotowanie: Obrane buraki pokrojone na kawałki zalać wywarem, dodać przyprawy (liście laurowe, czosnek, angielskie ziele, pieprz ziarnisty, majeranek) i gotować przez 30 minut. Dodać ocet i gotować jeszcze kwadrans. Odstawić barszcz na dwie godziny, by nabrał koloru, po czym dodać dobrą śmietanę i dokładnie rozmieszać.
Wcześniej utłuc ziemniaki i na talerzach uformować z nich kopczyki, posypać koperkiem i skwarkami. Wlać delikatnie barszcz.
Więcej świątecznych przepisów w serwisie www.swieta24.pl
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?