(© 123rf)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Poncz pochodzi z Indii, a nazwa tego gorącego drinku wywodzi się z sanskryckiego słowa "pancz", co oznacza pięć i odnosi się do pięciu smaków: alkoholu, gorzkiego, kwaśnego, słodkiego i neutralnego.

Do Europy tę kompozycję przywieźli brytyjscy koloniści, a dokładniej marynarze. Do salonów przeniknął z portowych knajp. Przez Barbados trafił też do Ameryki Północnej, zanim powstały Stany Zjednoczone.

Chciałem przywołać właśnie taki stary przepis na poncz zapisany w 1732 r., który podawano członkom rybackiego klubu Fish House w Filadelfii.
Podaję proporcje dla jednej osoby. Gdy chcemy serwować poncz w wazie, musimy składniki porcji pomnożyć przez liczbę gości i toasty.

FISH HOUSE PUNCH

Składniki:
20 ml ciemnego rumu 20 ml koniaku 15 ml soku z cytryny 5 ml likieru brzoskwiniowego 1 łyżka cukru pudru 70 ml wrzącej wody

Przygotowanie: Pojedynczą porcję najlepiej zrobić w grubej szklanicy albo grubym ogrzanym kubku. Robota bardzo prosta. Wsypujemy cukier, wlewamy wszystkie składniki. Na końcu wrzątek. Mieszamy paręnaście sekund i pijemy. Jeśli robimy poncz w wazie, musimy pamiętać, żeby przed wlaniem wrzątku rozpuścić cały cukier.

Wiadomości

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!