Jej książka "Nela's Cookbook" ukazała się w Nowym Jorku w roku 1983. Pierwsze polskie wydanie trafiło w rozszerzonej wersji "Kuchnia Neli" dopiero w roku 2001 i znikło jak kamfora, od tego czasu miało już kilka wydań. Była jedną z najwspanialszych popularyzatorek tradycyjnej polskiej kuchni na świecie. Jej bigos zrobił karierę od Paryża do Nowego Jorku i próbowało go wielu wybitnych artystów.
Wybrałem dla Państwa słynny sernik, który zniewalał na całym świecie kubki smakowe artystycznej bohemy.
SERNIK A LA RUBINSTEIN
Składniki: 350 g "wiejskiego" białego sera 3/4 szklanki cukru 8 łyżeczek dobrego masła 2 jajka sok z jednej cytryny aromat waniliowyLukier: szklanka dobrej, gęstej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki cukru
Przygotowanie: Wafle mocno pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem i tą masą wypełnić dno tortownicy o śred-nicy 22 cm, wstawić do lodówki aż masło mocno stężeje.
Ser, jaja, cukier, sok i aromat waniliowy zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy na stężałe masło z waflami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 30 minut. Powierzchnia powinna być jasnozłota. Odstawić do wystygnięcia. Sernik nieco opadnie, ale to miejsce wypełnimy lukrem. Dokładnie mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem i esencją waniliową. Wylewamy na sernik i starannie rozprowadzamy. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika, żeby się cukier rozpuścił.
Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki do czasu, aż lukier stwardnieje.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?