Na świątecznym stole nie może zabraknąć serwetek. Jak złożyć serwetki, by prezentowały się elegancko pośród wigilijnych potraw? Podpowiadamy!

Unikajmy papierowych serwetek, są mało eleganckie. Te wykonane z materiału, złożone w kunsztowny sposób, będą doskonałym uzupełnieniem odświętnie przystrojonego stołu. Najlepiej prezentują się serwetki wykonane z wykrochmalonego płótna, adamaszku lub lnu. Pamiętajmy, aby ich kolor harmonizował z kolorem obrusu, zastawy i stroików umieszczonych na stole.

Jeśli wybieramy bogato zdobione, błyszczące serwetki, ułóżmy je w prosty sposób - zbyt kunsztowne ułożenie będzie odwracać uwagę od faktury materiału i może stwarzać wrażenie przepychu. Na bardziej skomplikowaną formę możemy sobie pozwolić, używając gładkich, jednokolorowych tkanin. Do fantazyjnego składania najlepiej nadają się kwadratowe serwetki o boku 30 cm. Na wieczerzy wigilijnej sprawdzą się serwetki złożone w kształt gwiazdki lub choinki, podkreślające wyjątkową atmosferę tego wieczoru.

Serwetki kładziemy na talerzu do zakąsek albo po lewej stronie nakrycia, za sztućcami. Przed rozpoczęciem posiłku rozkładamy ją i kładziemy na kolanach. Nigdy nie zawiązujmy sobie serwetki pod brodą, takie zachowanie uchodzi za mało eleganckie. Po skończonym posiłku składamy ją i kładziemy po lewej stronie talerza.

Święta

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!