Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

A gdy zjesz za dużo...

Marta Nowicka
Fot. Dariusz Gdesz
Święta to czas rodzinnego biesiadowania. Nie liczymy kalorii i kieliszków. Na stole nie brakuje ciężkich potraw i smakołyków. Można uniknąć kłopotów z uczuciem przejedzenia, a jednak nie odmawiać sobie przyjemności biesiadowania.

Przed świętami przygotujmy sobie "wspomagacz trawienia", czyli kwas chlebowy. To prosty przepis: suchy chleb zalewamy gorącą wodą, dodajemy trochę cukru i cytryny. Stawiamy w chłodnym miejscu na kilka dni. Pijmy go przed i w czasie świąt. Dobrze jest ten kwas wymieszać ze świeżym sokiem z jabłek.

A jak sobie radzić z niestrawnościami w same święta? Wszystkie ciężkostrawne posiłki popijajmy herbatą, w której cukier zastępujemy połową łyżeczki melasy. Jeśli ktoś ma skłonności do zaparć, to już zawczasu powinien sobie przygotować siemię lniane, a jeśli ma skłonności odwrotne, to w pogotowiu niech stoi kleik ryżowy lub jęczmienny.

Polecamy też zwiększenie ilości błonnika w jedzeniu (np. z otrąb czy w chlebie pełnoziarnistym), suszonych owoców i popijanie herbatkami z kopru włoskiego. Wtedy z pewnością unikniemy kłopotów wynikających z przejedzenia. A przed piciem alkoholu, żeby nie cierpieć na następny dzień, można zastosować soki - z kapusty, selera z łyżeczką kolendry.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto